ZONNEPANELEN ONDERHOUDEN EEN GOED ONDERHOUD ZORGT VOOR 20% MEER RENDEMENT!
ZONNEPANELEN ONDERHOUDEN

Onderhoudsabonnement zonnepanelen

Heb je zonnepanelen op je dak en wil je zeker zijn van een optimaal rendement? Dan onderhoud je je zonnepanelen best jaarlijks. Een erkende installateur kan je hiermee helpen door middel van een onderhoudsabonnement voor zonnepanelen. Wat kan je verwachten van dit abonnement? En wat zijn de voordelen en de gemiddelde prijs? Je leest het in dit artikel!

Ga snel naar:
Voordelen onderhoudsabonnement
Prijs onderhoudsabonnement
Zelf zonnepanelen onderhouden of vakman?
Vraag gratis en vrijblijvend je offertes aan

 

Wat is een onderhoudsabonnement voor zonnepanelen?

Voor een optimale opbrengst laat je je zonnepanelen installatie best 1 keer per jaar onderhouden. Gelukkig bieden sommige installateurs een onderhoudscontract voor zonnepanelen aan. De vakman komt dan ongeveer 1 keer per jaar langs om volgende werkzaamheden uit te voeren:

 • Grondige inspectie van je zonnepanelen (eventuele defecte zonnecellen, aansluitingen, stabiliteit van je installatie, …)
 • Volledige reiniging van je zonnepanelen
 • Controle van je omvormer (bedrading, monitoring van de opbrengst, …)

Onderhoudsabonnement voor je zonnepanelen afsluiten? Informeer ernaar bij je installateur als je zonnepanelen neemt. Heb je al zonnepanelen? Dan kan je makkelijk offertes aanvragen bij verschillende installateurs. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan.

onderhoudsabonnement zonnepanelen

Voordelen onderhoudsabonnement zonnepanelen

Twijfel je of een onderhoudsabonnement voor zonnepanelen iets is voor jou? Met zo’n onderhoudscontract geniet je van de volgende voordelen:

 • Optimale opbrengst van je zonnepanelen: vieze zonnepanelen zorgen voor een lagere opbrengst. Door vogelpoep, stof of roetdeeltjes werken je zonnepanelen namelijk niet optimaal. Een regelmatig onderhoud zorgt voor schone panelen en een optimale opbrengst.
 • Tijdige opsporing van defecten: na verloop van tijd kan het zijn dat er (kleine) defecten ontstaan in je zonnepanelen. Dit is niet altijd direct zichtbaar, maar kan wel een invloed hebben op de opbrengst van je panelen. Een installateur spoort mogelijke defecten tijdig op.
 • Jaarlijkse check-up: met een onderhoudsabonnement voor zonnepanelen krijg je gegarandeerd een jaarlijkse check-up. Door het nemen van zo’n onderhoudscontract zal je deze controle niet vergeten.
 • Onderhoud op het beste moment: je zonnepanelen laat je het liefst checken aan het begin van de lente. Zo maak je in de lente- en zomermaanden optimaal gebruik van de zon. Een erkende installateur weet wat het beste moment voor een onderhoud is en houdt daar rekening mee.
 • Antwoord op je vragen: vragen over je zonnepanelen? Met een onderhoudsabonnement voor zonnepanelen kan je met al je vragen terecht bij je erkende installateur.

Benieuwd naar de mogelijkheden en prijs van een onderhoudsabonnement? Vraag vrijblijvend offertes aan bij verschillende erkende installateurs actief in je buurt. Start jouw aanvraag hier.

Prijs onderhoudsabonnement zonnepanelen

Een onderhoudsabonnement voor zonnepanelen is meestal goedkoper dan afzonderlijke onderhoudsbeurten. Je betaalt jaarlijks ongeveer € 60 à 150 (excl. btw). De inbegrepen werkzaamheden, exacte prijs en voorwaarden kunnen verschillen per installateur. Daarnaast komen er uiteraard nog kosten bij als een onderdeel van je installatie aan vervanging toe is.

TIP: wil je prijzen vergelijken van verschillende onderhoudsabonnementen voor zonnepanelen? Vraag dan vrijblijvend tot 3 offertes aan bij erkende vakmannen actief in jouw buurt.

 

zonnepanelen onderhoudsabonnement

Zelf zonnepanelen onderhouden of door vakman?

Je kan er natuurlijk voor kiezen om het onderhoud aan je zonnepanelen zelf uit te voeren. Maar wegen de voordelen daarvan op tegen de nadelen? Is het toch verstandiger om een onderhoudsabonnement te nemen? We zetten de mogelijkheden voor je op een rij:

 

 1. Zelf zonnepanelen onderhouden

Wil je je zonnepanelen zelf onderhouden? Dan doe je dit best alleen als je zonnepanelen op een plat dak liggen. Het onderhouden van zonnepanelen op een schuin dak kan erg gevaarlijk zijn. Let op: ook aan het onderhouden van zonnepanelen op een plat dak zijn risico’s verbonden. Zo regel je best valbeveiliging, let je op met lastig te bereiken stukken en vermijd je het gebruik van een hogedrukreiniger. Zorg voor aangepast schoonmaakmateriaal zoals een telescopische steel met waterdoorvoer, osmosewater, speciaal reinigingsproduct, …

 

2. Onderhoudsabonnement via een vakman

Wil je 100% zeker zijn van een correct onderhoud van je zonnepanelen? En dat de panelen naast het schoonmaken ook een goede (jaarlijkse) inspectie ondergaan? Dan kies je best voor een onderhoudsabonnement voor zonnepanelen bij een erkende installateur. Je kan dan rekenen op:

 • Grondige inspectie: een vakman controleert jouw zonnepanelen met veel nauwkeurigheid. Door zijn ervaring en expertise merkt hij eventuele defecten snel en tijdig op.
 • Advies op maat: aan de hand van de grondige inspectie geeft de installateur je advies op maat. Zo ben je verzekerd van een optimale werking van jouw zonnepanelen.
 • Veilige uitvoering: met een zonnepanelen onderhoudscontract bij een installateur moet je zelf het dak niet op. De installateur voert het onderhoud van je zonnepanelen veilig uit.
 • Hoogwaardige materialen: een installateur heeft het juiste gereedschap om je zonnepanelen installatie correct te reinigen en te onderhouden. Daarnaast gebruikt hij alleen materialen van hoogwaardige kwaliteit voor een eventuele herstelling.
 • Verlaagd btw-tarief: is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan kan je gebruik maken van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21%.

Zoek je een erkende vakman actief in je buurt? Via het onderstaande formulier kan je gratis offertes aanvragen bij verschillende installateurs:

 

Ontdek online jouw prijsvoordeel

Benieuwd naar de prijzen voor een onderhoud van zonnepanelen of de plaatsing van een nieuwe installatie?

 • Nieuwe installatie plaatsen? Vraag hier je offerte aan.
 • Professioneel laten reinigen en onderhouden? Vraag hier je offerte