Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
ZONNEPANELEN ONDERHOUDEN EEN GOED ONDERHOUD ZORGT VOOR 20% MEER RENDEMENT!
ZONNEPANELEN ONDERHOUDEN

Zonnepanelen wassen

Zonnepanelen wassen is een must. Als ze vuil zijn, vangen ze namelijk moeilijker zonlicht op en renderen ze dus ook minder. Maar hoe moet je zonnepanelen wassen? En kan je het zelf of laat je het over aan een gespecialiseerde firma? Ontdek het hier!

Ga snel naar:
Hoe correct zonnepanelen wassen?
Zonnepanelen wassen: kosten
Zonnepanelen laten wassen of zelf doen?
Enkele veelgestelde vragen
Ontvang vrijblijvend offertes op maat

 

Moet je zonnepanelen wassen of niet?

Zonnepanelen wassen is zeker zinvol. Na verloop van tijd hopen stof, roetdeeltjes, vogelpoep… zich namelijk onvermijdelijk op, met rendementsverlies tot gevolg. Laat je je zonnepanelen regelmatig wassen? Dan geniet je van…

 • Hoger rendement: door ze minstens 1 keer per jaar te wassen, kan je het rendement van je zonnepanelen verbeteren met ongeveer 8 à 12%.
 • Langere levensduur: een goed en regelmatig onderhoud is cruciaal voor een langere levensduur van je zonnepanelen.
 • Voorkomen van defecten: door je panelen tijdig op een goede wasbeurt te trakteren, kan je eventuele defecten vroegtijdig voorkomen.

TIP: wil je je zonnepanelen laten wassen door een gespecialiseerde firma? Ontvang dan gratis en vrijblijvend meerdere offertes via onze offerteservice.

zonnepanelen wassen

 

Hoe correct zonnepanelen wassen?

Als je je zonnepanelen niet op de juiste manier wast, kan je ze schade toebrengen. Daarom gaan de meeste specialisten als volgt te werk:

 1. Voorbereidingen treffen

  De eerste stap is zorgen dat de klus veilig kan verlopen. Daarom schakelt de specialist de zonnepanelen-installatie uit en zorgt hij ook voor de nodige valbeveiliging.

 2. Grof vuil verwijderen

  Als er grof vuil als blaadjes en takken op en rond de zonnepanelen ligt, doet de firma deze eerst weg.

 3. Zonnepanelen wassen

  Vervolgens wast de specialist de zonnepanelen met osmosewater. Dat bevat geen zout, nitraten, kalk… en laat geen strepen na. Om hardnekkig vuil weg te krijgen, gebruikt hij een telescoopsteel die geen krassen achterlaat.

 

Zonnepanelen wassen: kosten

Hoeveel het kost om je zonnepanelen te wassen, is afhankelijk van of je het zelf doet of een gespecialiseerde firma het voor jou doet. Een kort overzicht voor beide opties:

 

1. Prijs zelf zonnepanelen wassen

Als je zelf je zonnepanelen wast, betaal je natuurlijk enkel je materiaalkosten. Maar laat je niet misleiden: ook deze kost kan hoog oplopen. Een complete schoonmaakset kost al snel € 160 (incl. btw) en reinigingsmiddel is te verkrijgen vanaf € 15 per liter (incl. btw).

TIP: je vindt een overzicht van producten om zonnepanelen te wassen in onze webshop.

 

2. Prijs zonnepanelen laten wassen

Als je zeker wil zijn van een optimaal eindresultaat, kies je best voor een echte vakman. Dan hangt het kostenplaatje af van hoeveel panelen je hebt, hoe bereikbaar ze zijn… Sommige firma’s kiezen voor een totaalprijs. Dan betaal je tussen de € 100 à 150 (incl. btw). Andere bedrijven kiezen voor een vaste prijs van € 40 à 50 (incl. btw) + € 1 à 2 per zonnepaneel.

BELANGRIJK: de prijzen kunnen verschillen van firma tot firma. Wil je gericht prijzen vergelijken? Ontvang dan gratis en vrijblijvend meerdere offertes op maat via onze offerteservice.

zonnepanelen wassen

 

Zonnepanelen laten wassen of zelf doen?

Zonnepanelen wassen is een regelmatige klus. Om je zonnepanelen helemaal klaar te stomen voor de zomer, laat je ze best 1 keer per jaar wassen aan het begin van de lente. Je kan het ook zelf doen, maar niet elk dak is daar geschikt voor.

 

1. Zelf zonnepanelen wassen

In sommige gevallen kan je ervoor kiezen om zelf je zonnepanelen te wassen. Bij een plat dak of gemakkelijk bereikbare zonnepanelen is doe-het-zelven zeker het overwegen waard. Toch is het belangrijk dat je je eigen veiligheid garandeert. Hieronder enkele valkuilen:

 • Verkeerde materiaal gebruiken: ga niet met een hogedrukreiniger aan de slag. Zo kan je je zonnepanelen beschadigen. Investeer in een complete schoonmaakset met onder andere een telescoopsteel en een zachte borstel.
 • Bijtende schoonmaakmiddelen gebruiken: gebruik osmosewater en een neutrale zeep voor zonnepanelen. Als je de verkeerde schoonmaakmiddelen gebruikt, riskeer je hardnekkige vlekken.
 • Op je zonnepanelen leunen: ga niet op je zonnepanelen leunen, zitten of staan zodat je je installatie niet beschadigt.
 • Jezelf niet beschermen: je eigen veiligheid gaat boven alles. Kies je ervoor om zelf je dak op te gaan? Zorg er dan voor dat je de nodige valbeveiliging hebt. Probeer ook niet krampachtig zonnepanelen te bereiken waar je niet goed bij kan.

 

2. Zonnepanelen laten wassen

Als je zelf geen enkel risico wil nemen, laat je je zonnepanelen best wassen door een vakman. Op die manier weet je ook dat de klus professioneel uitgevoerd is. Daarnaast zijn er nog tal van voordelen wanneer je een vakman inschakelt:

 • Geen schade aan je zonnepanelen: een specialist weet welke producten hij wel en niet mag gebruiken voor je zonnepanelen en zal ze dus ook niet beschadigen.
 • Correcte uitvoering: een gespecialiseerd bedrijf werkt met kwaliteitsvolle producten en gereedschap waarmee ze op een efficiënte en duurzame manier je zonnepanelen wassen.
 • Veilige hoogtewerken: je hoeft niet zelf op je dak te kruipen. Een specialist zorgt voor de nodige valbeveiliging om alles vlot te laten verlopen.
 • Volledig nazicht van je installatie: niet alleen de panelen krijgen een onderhoudscheck. De firma kijkt ook de bekabeling en omvormer na.
 • Mogelijkheid voor een onderhoudscontract: firma’s gaan vaak onderhoudscontracten aan voor zonnepanelen. Dan belt de firma jou jaarlijks op om een afspraak te maken en hoef jij er zelf niet meer aan te denken.
 • Verlaagd btw-tarief van 6%: als je woning ouder dan 10 jaar is, geniet je van het verlaagde btw-tarief voor het wassen van je zonnepanelen. Je betaalt slechts 6% btw in plaats van 21%.

TIP: Om de juiste specialist te vinden, vergelijk je er best een aantal. Dat kan in een wip met onze gratis en vrijblijvende offerteservice.

 

Enkele veelgestelde vragen

Je kan met je vragen over zonnepanelen wassen steeds terecht bij een vakman in jouw buurt. Hieronder vind je alvast enkele veelgestelde vragen en hun antwoorden:  • Hoe vaak moet ik mijn zonnepanelen laten wassen?
   Een stevige regenbui is helaas niet genoeg om je zonnepanelen te laten blinken. Als je ze jaarlijks wast, kan dat zorgen voor een extra rendement van 8 à 12%. Natuurlijk hangt de frequentie van de schoonmaakbeurten af van de situatie. Als het weinig regent of er bladeren op je dak vallen, kan het wassen van je zonnepanelen al eens meer nodig zijn.


  • Wanneer laat ik best mijn zonnepanelen wassen?
   Voor een optimale werking laat je je zonnepanelen wassen aan het begin van de lente. Eind maart tot begin april is het ideale moment om je zonnepanelen klaar te stomen voor de zomermaanden.


  • Mag ik mijn zonnepanelen wassen met kraanwater?
   Het is absoluut niet aangeraden om je zonnepanelen te wassen met kraanwater, omdat het niet geschikt is om hardnekkig vuil te verwijderen. Bovendien bevat het kalk dat strepen nalaat en de opbrengst van je zonnepanelen vermindert. Je gebruikt best osmosewater of gedemineraliseerd water. Dat is vrij van kalk, zout en nitraten.


  • Mag ik mijn zonnepanelen wassen als de zon schijnt?
   Dat doe je best niet. Wanneer de zon schijnt, droogt je water te snel op en laat het vlekken achter. Maak je zonnepanelen schoon op momenten dat de zon overdag minder fel schijnt, zoals vroeg in de ochtend of laat in de namiddag.

 

Ontdek online jouw prijsvoordeel

Benieuwd naar de prijzen voor een onderhoud van zonnepanelen of de plaatsing van een nieuwe installatie?

 • Nieuwe installatie plaatsen? Vraag hier je offerte aan.
 • Professioneel laten reinigen en onderhouden? Vraag hier je offerte