Zonnepanelen reinigen prijs

Vuile zonnepanelen zorgen voor een lager rendement. En dat wil je uiteraard net vermijden. Net als een auto die buiten staat, raken ook zonnepanelen op den duur vervuild. Stof, zand of vogeluitwerpselen? Er zijn allerlei oorzaken waardoor je zonnepanelen vuil worden. Daarom is het verstandig om af en toe zonnepanelen te reinigen. Maar wat kost dat? En wanneer of hoe vaak moet ik dit doen? Je ontdekt het hier.

Ga snel naar: waarom?zelf reinigenhoe?offerte aanvragen

 

Wat kost het reinigen van zonnepanelen?

De prijzen voor reinigen van zonnepanelen liggen nogal uiteen. Dit komt, omdat er verschillende factoren van invloed zijn op de prijs. Het aantal te reinigen zonnepanelen speelt een rol. Een ander belangrijk element is de bereikbaarheid van de zonnepanelen. Als er een hoogtewerker aan te pas moet komen om zonnepanelen te reinigen, dan loopt de prijs al snel op.

Sommige vakmannen werken op basis van een totaalprijs. Deze ligt dan tussen 100 en 150 euro. Andere hanteren dan weer een combinatie van een vaste prijs (40 à 50 euro) en een prijs per paneel (1 à 2 euro).

Tip: vergelijk daarom steeds meerdere offertes om prijzen transparant met elkaar te kunnen vergelijken. Maak daarom gebruik van onze gratis offertedienst en ontvang vrijblijvend maximaal 3 offertes. Start je aanvraag hier.

 

Waarom zonnepanelen reinigen?

Na verloop van tijd vormt er zich een laagje vuil op de zonnepanelen. Dit vuil beïnvloedt het rendement van je zonnepanelen negatief omdat de zonnestralen worden gehinderd bij het bereiken van de panelen. Om een optimaal rendement te behouden, raden we je daarom aan zonnepanelen minimaal één keer per jaar te reinigen. Doe je dit niet, dan kan het rendement van de zonnepanelen met zo’n 5 à 10% dalen.

Voor een optimaal rendement is het advies om drie keer per jaar de zonnepanelen te laten reinigen. Het beste moment om zonnepanelen te laten reinigen, is het voorjaar. Dan wordt de zon weer feller en zijn er meer zonuren. Vanaf dat moment is een goed rendement van zonnepanelen zeker gewenst.

 

Kies voor een contract

Wil je geen omkijken hebben naar het reinigen van zonnepanelen, maar wel altijd verzekerd zijn van een optimaal rendement? Dan is een onderhoudscontract iets voor jou. Met een onderhoudscontract wordt op regelmatige tijdstippen een inspectie en poetsbeurt uitgevoerd. Hiervoor betaal je een vast bedrag waarmee je voordeliger uitkomt dan dat je iedere reinigingsbeurt apart betaalt.

reinigen van zonnepanelen

Wat met sneeuwval?

Als zonnepanelen bedekt zijn met sneeuw werken ze niet of nauwelijks. De sneeuw verwijderen is dan wel belangrijk, want tijdens een ijzige periode schijnt de zon vaak volop. De meest eenvoudige oplossing is de sneeuw te verwijderen met een telescopische wisser. Spuit de sneeuw niet weg met water, want het water dat achterblijft, bevriest en dat is niet bevorderlijk voor de zonnepanelen. Gebruik ook zeker geen strooizout om de sneeuw te laten smelten, want dit kan de bovenlaag van de panelen ernstig aantasten.

 

Zelf zonnepanelen reinigen?

Kan ik zelf mijn zonnepanelen reinigen? Het is een veelgestelde vraag. Het is niet verstandig om zelf je zonnepanelen te reinigen. Zeker als de zonnepanelen moeilijk te bereiken zijn, kan dit een erg gevaarlijk karwei zijn, waarbij je valbeveiliging nodig hebt. Daarnaast is het bij een erg hoog dak ook zeker verstandig om gebruik te maken van een hoogtewerker.

Een specialist op het gebied van zonnepanelen reinigen, heeft de nodige kennis en ervaring om zonnepanelen op een veilige manier te reinigen. Daarbij beschikt hij ook over de juiste producten. Ontvang hier gratis en vrijblijvend een prijsvoorstel op maat voor het professioneel reinigen van jouw zonnepanelen.

 

Hoe zonnepanelen reinigen?

Zonnepanelen reinigen gebeurt meestal met osmosewater. Dit water is zeer goed gereinigd en bevat geen bestanddelen als nikkel, kalk, zout of nitraten. Osmosewater heeft het vermogen om alle vuil te absorberen, waardoor de zonnepanelen blinkend schoon worden. Daar komt bij dat osmosewater geen schade toebrengt aan het milieu. Je kan het water dus zo van het dak naar de dakgoten en de regenput laten stromen. Bovendien laat osmosewater geen strepen achter op de zonnepanelen.