Werking zonnepanelen uitgelegd

Zonnepanelen zorgen ervoor dat zonne-energie probleemloos omgezet wordt in elektriciteit. De fotovoltaïsche cellen in de zonnepanelen vangen het zonlicht op. Hoe de werking van zonnepanelen precies in elkaar zit, ontdek je in dit artikel.

 

Zonnepanelen installeren?

 Steeds meer en meer Belgen kiezen om zonnepanelen te laten installeren. Ook de dalende premies en subsidies zijn een teken dat zonnepanelen voldoende rendabel zijn. Het is een milieuvriendelijke manier om onze energie op te wekken. Van januari 2014 tot juni 2014 werden er voor 10 megawatt aan zonnepanelen geïnstalleerd in België. De totale capaciteit van de geïnstalleerde zonnepanelen bedraagt iets meer dan 3.000 megawatt, oftewel: het equivalent van 3.30 procent van het totale energieverbruik van ons land.Om zelf zonnepanelen in zijn geheel aan te schaffen dien je er voor te zorgen dat je producten koopt die goed op elkaar aansluiten. Zo zal je onder andere nodig hebben:

– Zonnepanelen;

– Een omvormer;

– Installatiemateriaal;

Zelf uw zonnepanelen samenstellen vereist toch wel enige kennis omdat je zeker moet zijn dat de installatie kan voldoen aan uw energiebehoefte. Kom hier in contact met maximaal 5 verschillende zonnepaneel installateurs.

werking zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen bestaan uit een aantal elementen. Het paneel heeft een toplaag die ofwel blauwkleurig of zwartkleurig kan zijn. Het is een anti-reflecterende laag die voorkomt dat het zonlicht wordt afgekaatst van de zonnecel. Dit verbetert de opbrengst van zonne-energie.

Er zijn ook twee plakken halfgeleidend materiaal terug te vinden van elk een kwart millimeter groot en deze bevinden zich onder deze antireflectie laag. In het merendeel van de gevallen zijn deze gemaakt van silicium. Dit materiaal zal dus deels het zonlicht dat erop valt absorberen waardoor er tussen deze twee lagen silicium een elektrische spanning ontstaat.

Als de voor- en achterkant van deze laag met elkaar worden verbonden, dan begint de stroom te lopen en wordt die doorgeleid. Een zonnecel zal zelf weinig stroom opwekken, maar verschillende zonnecellen samen volstaan.

De afwerking van een zonnepaneel moet zorgen voor kwaliteit en het verlengen van de levensduur. Dit is van belang voor het rendement van uw zonnepaneel op lange termijn. Als er na enkele jaren al kleine gaatjes ontstaan dan kan dit rampzalige gevolgen hebben. In die gaatjes kan immers water terechtkomen, waardoor het zonnepaneel defect zal gaan. Hand gekitte zonnepanelen kan je om die reden best vermijden. Zorg er ook voor dat de zonnepanelen voorzien zijn van een goede frame.

 

De omvormer

Omvormers zijn belangrijk en bepalen mee het rendement van uw zonnepanelen. De spanning die een zonnecel produceert is erg laag en bestaat uit gelijkstroom terwijl het elektriciteitsnet bestaat uit wisselstroom. Een omvormer is dus absoluut nodig om er voor te zorgen dat de opgewerkte energie wordt omgezet naar 230 volt wisselstroom. Via bekabeling kan alles op het elektriciteitsnet worden aangesloten.

Vrijblijvend offertes op maat aanvragen voor zonnepanelen kan via de offertepagina

 

De plaatsing van de zonnepanelen

Een aantal factoren hebben, net zoals bij zonneboilers, invloed op het rendement van uw zonnepanelen. Kwalitatieve materialen is een ding, maar volgende factoren beïnvloeden eveneens het rendement:

– Hellingshoek zonnepanelen: bij voorkeur een hellingsgraad van ongeveer 36 graden.

– Temperatuur van zonnepanelen: De zonnepanelen mogen niet te warm worden. In het Belgisch klimaat vormt dit op zich geen probleem als je zonnepanelen laat installeren van een goed merk.

– Plaatsingsrichting van de PV-panelen: Wordt het best in een zuidelijke richting geplaatst om zo het meeste zonlicht te kunnen opvangen.

– Schaduwvorming op de zonnepanelen: vermijden dat er schaduw kan vallen op de zonnepanelen. Dit kan zijn door nabij gelegen gebouwen en daken maar ook bomen die in de weg kunnen staan.

– Slijtage/ouderdom van de PV-panelen: de garantie op zonnepanelen bedraagt in principe tien jaar en de vermogensgarantie ligt voor de eerste 12 jaar op ongeveer 90% en daarna op 80% tot en met het 25ste jaar.

 

Tip: Laat u assisteren en neem snel contact met maximaal 5 installateurs uit uw regio door onderstaand formulier in te vullen. Op die manier kan je prijzen vergelijken, maar ook de meest betrouwbare installateur terugvinden. Er is geen enkele aankoopverplichting en de offerteaanvraag is volledig gratis. Klik hier om gratis offertes te ontvangen.