Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
ZONNEPANELEN ONDERHOUDEN EEN GOED ONDERHOUD ZORGT VOOR 20% MEER RENDEMENT!
ZONNEPANELEN ONDERHOUDEN

Vuile zonnepanelen

Voor een optimaal rendement moeten je zonnepanelen niet alleen goed georiënteerd, maar ook zo proper mogelijk zijn. Bij erg vuile zonnepanelen kan het rendementsverlies al snel oplopen tot 10 à 12%. Regenwater spoelt namelijk niet alle vuil weg. Maar hoe maak je vuile zonnepanelen nu schoon? Wat kost dat? En schakel je beter een firma in of niet? Je leest er hier meer over!

Ga snel naar:
Hoe vuile zonnepanelen reinigen?
Zonnepanelen schoonmaken: kosten
Mogelijke valkuilen en risico’s
Waarom professional inschakelen?
Ontvang vrijblijvend offertes op maat

 

 

Hoe ontstaan vuile zonnepanelen?

Nieuwe zonnepanelen hebben een beschermende laag, waardoor ze langer proper blijven. Na verloop van tijd vermindert echter de werking van deze laag en laat je het best je zonnepanelen elk jaar reinigen (idealiter in de lente). Die panelen krijgen het namelijk hard te verduren door verschillende soorten vuil. Enkele voorbeelden:

  • Atmosferische vervuiling: dit kan gaan om roetdeeltjes, fijnstof, … Zulke vervuiling hangt ook af van je woonplaats. Woon je bv. dicht bij een drukke weg, in een industriële omgeving of vlakbij een landbouwbedrijf? Dan kan de vervuiling intenser zijn.
  • Korstmossen: zulke mossen ontstaan onderaan je zonnepanelen, waar het vuil zich langzaam ophoopt. Hoe lager de hellingsgraad van de panelen, hoe meer de mossen zich kunnen ontwikkelen. En een flinke plensbui volstaat niet om dit soort hardnekkig vuil weg te spoelen.
  • Vogelpoep: wat onze gevleugelde vrienden soms laten vallen, is allesbehalve onschuldig voor je zonnepanelen. Door vogelpoep kunnen namelijk ‘hotspots’ ontstaan. Dat zijn lokale zonnecellen die verhitten omdat ze meer energie opnemen dan er te produceren. Zo komen de prestaties en de levensduur van je panelen in het gedrang.
  • Andere soorten vuil: je panelen kunnen ook nog vuil worden door onder meer pollen, stuifmeel, vallende bladeren, takjes, zand, …

Je vuile zonnepanelen laten reinigen? Heel eenvoudig, je moet enkel het offerteformulier invullen en meerdere professionele firma’s nemen snel contact op. Start je aanvraag hier!

vuile zonnepanelen

 

Hoe vuile zonnepanelen reinigen?

Je zonnepanelen jaarlijks schoonmaken, is op zich niet de meest complexe klus. Het grootste struikelblok is meestal de bereikbaarheid van de panelen. Vooral bij hellende daken is het niet verstandig om zelf je dak op te klauteren. Hoe gaat een ervaren specialist dan doorgaans te werk? De verschillende stappen op een rij:

  1. Voorbereidende werken uitvoeren

    Doorgaans schakelt een vakspecialist je zonnepanelen-installatie eerst uit. Zo kan hij de vuile zonnepanelen in alle veiligheid schoonmaken. Daarnaast zorgt hij ook voor de nodige valbeveiliging. Zeker bij hellende daken is dat essentieel om dodelijke ongevallen te voorkomen.

  2. Grof vuil verwijderen

    Een professionele firma begint niet onmiddellijk met het wassen van de panelen. Eerst verwijdert zo’n vakspecialist grover vuil zoals gevallen bladeren, kleine takjes, hardnekkige vogelpoep, … Zo zorgt hij voor een mooi vlak oppervlak en raakt hij makkelijker tot in de hoekjes en kanten met zijn flexibele telescoopsteel.

  3. Panelen reinigen met osmosewater

    Ten slotte maakt het vakbedrijf je panelen proper met osmosewater. Dat bevat geen kalk, nitraten, zout, … Daardoor absorbeert dat water nog beter alle vuil op je zonnepanelen en ben je zeker van een optimaal eindresultaat zonder strepen of vlekken. Voor eventuele korstmossen gebruikt een vakspecialist dan weer een speciale borstel die geen krassen maakt.

Op zoek naar een professionele firma in jouw buurt? We brengen je snel en eenvoudig in contact met meerdere betrouwbare vakbedrijven via onze offerteservice.

 

Zonnepanelen schoonmaken: kosten

Hoeveel kost het om je zonnepanelen te laten reinigen? Een vakbedrijf kan werken met een totaalprijs. In dat geval betaal je ongeveer 100 à 150 euro (excl. btw). Firma’s kunnen ook een tarief per paneel hanteren. Dan tel je gemiddeld 4,50 euro per paneel (excl. btw) neer.

BELANGRIJK: de uiteindelijke kostprijs voor het reinigen van jouw vuile zonnepanelen kan verschillen van firma tot firma. Het loont dus zeker de moeite om de offertes van 2 à 3 vakbedrijven naast elkaar te leggen om zo het beste aanbod te kiezen. Vraag gratis meerdere offertes aan!

 

rendementsverlies vuile zonnepanelen

 

Mogelijke valkuilen en risico’s

Heb je een plat dak en zijn je panelen goed bereikbaar? Dan kan je in principe deze klus ook zelf klaren. Bij een hellend dak heb je dan weer absoluut valbeveiliging nodig en werk je dus beter samen met een expert. Maar zelfs bij zonnepanelen op platte daken kan er het een en het ander fout lopen. Deze valkuilen moet je zeker vermijden:

  • Hogedrukreiniger gebruiken: een vakspecialist gebruikt een speciale telescoopborstel om je vuile zonnepanelen te kuisen. Zo’n steel is een veel veiligere oplossing dan een hogedrukreiniger. Door de hoge druk van het water loop je het risico dat je de glasplaat en/of je kabels beschadigt. Er kan ook water tussen de zonnecellen en het glas dringen, met alle gevolgen van dien.
  • Reinigen met leiding- of regenwater: in regenwater kan nog altijd vuil zitten, waardoor je je panelen niet helemaal proper krijgt. In leidingwater zit dan weer kalk, met strepen en vlekken tot gevolg. De beste manier om je panelen te wassen is met osmosewater. Dat water bevat geen vuil, kalk, nitraten, … en geeft gegarandeerd het beste resultaat.
  • Schuurmiddelen of allesreinigers gebruiken: schuursponsjes of bijtende schoonmaakmiddelen zijn absoluut uit den boze als je zelf je vuile zonnepanelen wil reinigen. Je loopt een groot risico op krassen en permanente vlekken. Daarom gebruik je best altijd een neutraal, mild schoonmaakmiddel, idealiter met osmosewater.
  • Op de zonnepanelen leunen: soms is het niet zo vanzelfsprekend om een zonnepaneel tot in de verste hoeken te reinigen. Toch is het belangrijk om zeker niet te gaan leunen op de panelen om je evenwicht te bewaren. Anders kan je je installatie beschadigen.
  • Reinigen op een zonnige, warme dag: je kuist je zonnepanelen best op een moment dat de zon niet te hard schijnt, bv. in de voormiddag of ’s avonds. Zo droogt het water trager en blijven er minder resten achter.

 

Waarom een professional inschakelen?

Liggen je panelen op een hellend dak? Of heb je geen zin en tijd om elk jaar je zonnepanelen zelf te reinigen? Dan werk je het best samen met een professionele firma. In de meeste gevallen bieden die zelfs onderhoudscontracten aan. Zo verlies je het schoonmaken van je zonnepanelen nooit uit het oog. Die samenwerking biedt enkel voordelen:

  • Meer dan alleen schoonmaken: een ervaren firma beperkt zich niet tot het reinigen van je panelen zelf. Ook een grondige technische check van de panelen en de omvormer staat op de agenda. Zo kan je eventuele, toekomstige defecten doeltreffend voorkomen.
  • Vast aanspreekpunt bij problemen: is er toch een probleem met je zonnepanelen-installatie? Merk je een daling in je opbrengst? Dan kan je onmiddellijk je vakspecialist contacteren. Die komt snel bij je langs om je uit de nood te helpen en al je vragen te beantwoorden.
  • Correcte werkwijze met juiste materialen: een ervaren vakbedrijf heeft veel ervaring met het schoonmaken van zonnepanelen. Ze gaan dus snel én correct te werk. Onder meer dankzij het professionele materiaal waarover ze beschikken. Zo zit je weer goed voor een jaar.
  • Verlaagd btw-tarief: is je woning minstens 10 jaar oud? Dan betaal je voor het onderhoud van je zonnepanelen-installatie slechts 6% btw in plaats van 21%.

Wil je meerdere professionele firma’s vergelijken? Vraag dan gewoon meerdere offertes aan en leg de kosten, voorwaarden, … naast elkaar. Ontvang nu advies en prijzen op maat!

 

 

Ontdek online jouw prijsvoordeel

Benieuwd naar de prijzen voor een onderhoud van zonnepanelen of de plaatsing van een nieuwe installatie?

  • Nieuwe installatie plaatsen? Vraag hier je offerte aan.
  • Professioneel laten reinigen en onderhouden? Vraag hier je offerte