ZONNEPANELEN ONDERHOUDEN EEN GOED ONDERHOUD ZORGT VOOR 20% MEER RENDEMENT!
ZONNEPANELEN ONDERHOUDEN

Schoonmaken zonnepanelen

Wil je het optimale rendement van je zonnepanelen behouden? Dan is het nodig om ze minstens om de 4 jaar te reinigen. Je kan dat zelf doen, maar je kan het schoonmaken van je zonnepanelen ook overlaten aan een gespecialiseerde firma. Wat is nu de beste keuze? Je ontdekt het in dit artikel!

Ga snel naar:
OPTIE 1: Zonnepanelen laten schoonmaken
OPTIE 2: Zelf zonnepanelen schoonmaken
CONCLUSIE: Wat is de beste keuze?

 

Waarom moet ik mijn zonnepanelen schoonmaken?

Moet je zonnepanelen schoonmaken? Het antwoord is: ‘Ja’. Als je minstens om de 4 jaar je zonnepanelen reinigt, kan hun rendement namelijk verbeteren met 8 à 12%. Geen toeval, want zonnepanelen vangen na verloop van tijd minder zonlicht op door:

 • Vogelpoep: zo kunnen ‘hotspots’ ontstaan. Dat zijn plekken op de zonnepanelen die geen licht meer krijgen en oververhitten.
 • Atmosferische vervuiling: het gaat onder meer om fijnstof en roetdeeltjes in de lucht.
 • Mos en algen: dat komt vooral voor aan de rand aan de onderkant van de zonnepanelen.
 • Zoutaanslag: dit komt vooral in kustgebieden voor.
 • Andere soorten vuil: opwaaiend stof, boombladeren, zand, …

De mate van vervuiling hangt o.a. af van de kwaliteit van de glasplaat (zelfreinigend of niet?) en waar je woont (vlakbij een snelweg, fabriek, bos, …). Een fikse regenbui is echter niet genoeg om eender welk zonnepaneel proper te houden. Wil je zelf je zonnepanelen schoonmaken? Je vindt een uitgebreid aanbod aan materiaal en producten in onze webshop. Laat je deze klus liever over aan een professionele firma? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij specialisten actief in je buurt via onze offerteservice.

 

OPTIE 1: Zonnepanelen laten schoonmaken

schoonmaken zonnepanelen

Wil je zeker zijn van een optimaal eindresultaat zonder beschadiging van je zonnepanelen? En zelf ook geen onnodige risico’s nemen door op je dak te kruipen? Dan doe je beter een beroep op een professionele firma voor het schoonmaken van je zonnepanelen. Deze specialisten gaan doorgaans als volgt te werk:

STAP 1: voorbereiding

Een specialist begint niet halsoverkop met het schoonmaken van je zonnepanelen. Eerst schakelt hij de zonnepanelen-installatie uit. Daarnaast zorgt hij ook voor de nodige valbeveiliging om de werkzaamheden zo veilig en efficiënt mogelijk uit te voeren.

STAP 2: grof vuil verwijderen

Na een grondige voorbereiding haalt een professionele firma eerst het grove vuil weg op en rond de zonnepanelen. Denk maar aan boombladeren, kleine takjes, enz.

STAP 3: schoonmaken zonnepanelen met osmosewater

Hierna reinigt het gespecialiseerde bedrijf de zonnepanelen met osmosewater. Dat is gezuiverd water dat geen kalk, nitraten, zout, … bevat. Dit water absorbeert alle vuil op de zonnepanelen, waardoor geen chemische producten nodig zijn. Eenvoudig, efficiënt en heel milieuvriendelijk. Bovendien blijven er met osmosewater ook geen strepen en zeepresten achter op je zonnepanelen. Om hardnekkig vuil als korstmos weg te krijgen, borstelt de specialist de zonnepanelen nog eens af met een speciale borstel die geen krassen maakt.

Wanneer zonnepanelen laten schoonmaken?

Wil je je zonnepanelen laten schoonmaken? Dan is ook de timing van belang. Je laat best een professional langskomen aan het begin van de lente. De zomermaanden tellen namelijk het meeste zonuren. Gespecialiseerde bedrijven zullen daarnaast je zonnepanelen schoonmaken bij weinig zonneschijn, bv. in de vroege ochtend, laat in de namiddag of op een bewolkte dag. Zo droogt het water niet te snel op en blijft er minder vuil achter.

 

TIP: nog vragen over het schoonmaken van je zonnepanelen? Een professionele firma geeft je graag meer uitleg. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij specialisten actief in je buurt via onze offertepagina.

 

Voordelen zonnepanelen laten schoonmaken

Liggen je zonnepanelen op een hellend dak? Telt je woning meerdere verdiepingen? Dan schakel je best een professionele firma in voor het schoonmaken van je zonnepanelen. Zo neem je zelf geen risico’s en ben je zeker van:

 • Veilige hoogtewerken: gespecialiseerde firma’s beschikken over de nodige valbeveiliging, een stelling of een hoogtewerker, … Zo kunnen ze zelfs op sterk hellende daken en op grote hoogte veilig en efficiënt zonnepanelen schoonmaken.
 • Correcte uitvoering: gespecialiseerde firma’s werken met hoogwaardige producten en machines die je zonnepanelen vlot, correct en duurzaam proper maken.
 • Geen beschadigingen: met bijtende schoonmaakmiddelen of de verkeerde borstel kunnen vlekken of krassen op je zonnepanelen ontstaan. Door in zee te gaan met een specialist, vermijd je zulke beschadigingen.
 • Advies op maat: nog vragen over de frequentie, timing, … van het schoonmaken van je zonnepanelen? Een specialist geeft je met plezier gericht advies op jouw maat.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar? Dan geniet je van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21% voor het schoonmaken van je zonnepanelen.

 

Prijs zonnepanelen laten schoonmaken

De kostprijs voor het laten schoonmaken van zonnepanelen hangt vooral af van de bereikbaarheid van de zonnepanelen, het aantal panelen, … Gemiddeld mag je rekenen op de volgende richtprijzen:

 • Totaalprijs: sommige bedrijven werken met een totaalprijs. Gemiddeld ligt die tussen de 100 à 150 euro, incl. btw.
 • Vaste prijs + prijs per paneel: andere firma’s kiezen dan weer voor een vaste prijs van 40 à 50 euro (incl. btw) + 1 à 2 euro per zonnepaneel.

TIP: dit zijn slechts richtprijzen. Bovendien kunnen de kosten verschillen van bedrijf tot bedrijf. Wil je gericht prijzen, producten, werkwijzen, … vergelijken? Vraag dan offertes aan bij 2 à 3 firma’s actief in jouw buurt via onze offertepagina.


 

OPTIE 2: Zelf zonnepanelen schoonmaken

zonnepanelen schoonmaken

Zijn je zonnepanelen makkelijk bereikbaar, bv. op een plat dak? Dan kan je overwegen om zelf je zonnepanelen schoon te maken. Dat doe-het-zelven is echter niet zonder gevaren. Wil je zeker zijn dat je veilig te werk gaat, zowel voor jezelf als je panelen? Volg dan zeker deze richtlijnen:

 • Gebruik geen hogedrukreiniger: de hoge druk van het water kan zowel de glasplaat als de kabels van de zonnepanelen beschadigen.
 • Vermijd bijtende schoonmaakmiddelen: gebruik vooral water en eventueel ook een neutrale zeep specifiek voor zonnepanelen. Daarmee krijg je het meeste vuil al weg. Bijtende schoonmaakmiddelen kunnen voor hardnekkige vlekken zorgen.
 • Investeer in materiaal op maat: ga je zonnepanelen zeker niet met schuursponsjes of krabbers te lijf. Investeer liever in een complete schoonmaakset op maat van zonnepanelen (telescoopsteel met waterdoorvoer, zachte borstel, …) om beschadigingen te vermijden.
 • Bescherm jezelf: een ongeluk is snel gebeurd. Ga je zelf het dak op? Zorg dan voor de nodige valbeveiliging.
 • Leun niet op de zonnepanelen: op de zonnepanelen leunen kan je installatie beschadigen. Erop zitten of staan is helemaal uit den boze.
 • Let op met moeilijk bereikbare stukken: kan je ergens niet goed bij? Probeer die delen van je zonnepanelen dan niet krampachtig te bereiken. Zo breng je jezelf in gevaar.

TIP: op zoek naar materiaal om zelf je zonnepanelen schoon te maken? Je vindt een breed aanbod in onze webshop.

 

Prijs zelf zonnepanelen schoonmaken

Ga je zelf je zonnepanelen schoonmaken? Dan betaal je enkel het materiaal dat je nodig hebt. Je mag rekenen op de volgende richtprijzen:

 • Complete schoonmaakset: vanaf 160 euro, incl. btw
 • Reinigingsmiddel: vanaf 15 euro per liter, incl. btw

TIP: op zoek naar een overzicht van materiaal en producten op maat van zonnepanelen? Neem dan zeker een kijkje in de webshop.


 

CONCLUSIE: Wat is de beste keuze?

Bij makkelijk bereikbare zonnepanelen kan je ervoor kiezen om ze zelf schoon te maken. Toch wegen de investeringen (schoonmaakset, reinigingsproducten, ladder, …) en de risico’s op valpartijen niet op tegen het comfort van een beroep te doen op een specialist. Met een professional ben je ook zeker van een correcte, duurzame uitvoering volgens de regels van de kunst. Bovendien werken gespecialiseerde firma’s heel snel en efficiënt.

Zonnepanelen laten schoonmaken loont meer

Wat loont het meest: zonnepanelen laten schoonmaken of het zelf doen? Een eenvoudige berekening levert het antwoord. Stel dat je voor 600 euro investeert in materiaal en producten. Terwijl een reinigingsbeurt door een firma je ongeveer 200 euro kost, en dat om de 4 jaar. Dan heb je die investering in eigen materiaal en producten pas na 12 jaar terugverdiend. Het loont dus meer om je zonnepanelen te laten schoonmaken door een gespecialiseerde firma.

 

Ben je op zoek naar professionele firma’s actief in je buurt? Ontvang gratis en vrijblijvend offertes via onze offertepagina.

 

Ontdek online jouw prijsvoordeel

Benieuwd naar de prijzen voor een onderhoud van zonnepanelen of de plaatsing van een nieuwe installatie?

 • Nieuwe installatie plaatsen? Vraag hier je offerte aan.
 • Professioneel laten reinigen en onderhouden? Vraag hier je offerte