Zonnepanelen kuisen: opties

Zonnepanelen reinigen is bijna een noodzakelijk gegeven om het rendement van je zonnepanelen te blijven behouden. Ook de levensduur van je zonnepanelen verbetert als deze regelmatig gereinigd worden. Er bestaan wel verschillende mogelijkheden voor het reinigen van je zonnepanelen.We overlopen kort alle opties die je hebt.

 

Optie 1: Zelf instaan voor de reiniging

Deze optie is ook de gevaarlijkste. Iemand die niet graag op daken vertoeft, vormt zelf nog een extra gevaar. Het is dus belangrijk dat je er geen problemen mee hebt om op hoogte te werken en zelf je zonnepanelen te onderhouden.
Het best gebruik je hiervoor een zachte borstel, een doekje of zeemvel en water om de zonnepanelen te kuisen. Allesreinigers raden we toch wel af. Zonnepanelen kuisen kan het best op een moment wanneer het al even droog is. Door de stofophoping zal het rendement anders te sterk dalen.

Tip: Met telescopische borsteldelen hoef je het dak zelfs niet op

 

Optie 2: Sproeiers installeren

Na de installatie van de zonnepanelen – ongeacht hoe lang dit geleden is – heb je nog altijd de mogelijkheid om sproeiers op je dak te laten installeren. Programmeer ze goed en ze zullen jouw zonnepanelen op voorziene tijdstippen kuisen. Het proces is vergelijkbaar met dat van een carwash: Sproeien met een zeepje en vervolgens nog eens afspoelen. Handig, maar niet de goedkoopste oplossing.

 

Optie 3: Firma inschakelen

Een andere mogelijkheid is het inschakelen van een gespecialiseerde firma. Alhoewel een kuisbeurt van je zonnepanelen slechts om de vier jaar moet plaatsvinden, wacht je toch best niet zo lang. Hoe langer je wacht, hoe lager het rendement van de zonnepanelen wordt en hoe moeilijker het wordt om het vuil te verwijderen.

Een bijkomend voordeel door het inschakelen van een firma met ervaring, is dat deze tegelijkertijd de toestand van de zonnepanelen kan nagaan. Op die manier ben je er zeker van dat alles nog steeds naar behoren werkt.

Jouw zonnepanelen professioneel laten reinigen door een erkende vakman? Vrijblijvend offertes op maat aanvragen kan via de offertepagina

zonnepanelen reinigen